Galerie Peters Palet

Voor meer informatie:

Peter Kraamer

06 - 209 608 59

info@peterspalet.com

Veel van de schilderijen zijn gemaakt op basis van gebeurtenissen uit de Bijbel of preken. Een aantal schilderijen gaan over het dagelijks leven. 

 

Voor meer uitleg over de Bijbelverhalen verwijzen wij u naar het boekje 'De Bijbel in een notendop', verkrijgbaar via de website EVGG.nl. 

Pointe du Raz - Bretagne

Zicht op de uiterste zuidelijke kaap op de kop van Bretagne, Pointe du Raz. Daar achter strekt zich de eindeloze oceaan uit. Gezien vanaf Pointe du Van ter hoogte van Chapelle Saint - They. De vuurtoren Phare de la Vielle staat als een rots in de branding ver in zee.


Het verbond van God met Abraham

In oosterse tijden was er een traditie bij het sluiten van een verbond. Dieren werden gedeeld en uit elkaar gelegd. Daartussen ontmoeten de twee mensen elkaar die een verbond sloten. Abram moest dat in opdracht van God ook klaarleggen. Maar er gebeurde niets. Een hele dag probeerde hij de roofvogels weg te houden bij het vlees en viel ten slotte in een diepe slaap. Toen kwam er een vurige fakkel middendoor.

Lees meer ...

Genesis 15:18  “Te dienzelve dage maakte de HEERE een verbond met Abram…”     

Met Abram en zijn nageslacht maakt de HEERE een verbond. Nadat wij als mensen in het paradijs het verbond verbroken hebben wordt het hier opnieuw geheeld.

Abram wordt eerst naar buiten gebracht en moet hij de sterren tellen met de vraag of hij ze tellen kan. Dat is onmogelijk. Zo talrijk zal zijn nageslacht worden. Een wonder, want Abram en Sarai konden geen kinderen krijgen. Er ligt ook al de belofte in dat het een schare zal zijn die niemand tellen kan die ingaan zal in het Koninkrijk van God. Zoek dat eerst!

Dan moet hij dieren offeren en deze in stukken delen en elk aan een kant leggen. Deze wijze van handelen was in die tijd gewoon bij het sluiten van een verbond tussen twee veldheren. Als het gereed lag kwam van elke zijde iemand aangelopen en naderden ze elkaar in het midden. Dit beeld gaf aan dat als iemand het verbond zou breken er bloed zou vloeien, maar ook dat de twee gescheiden delen van de dieren bij elkaar hoorden. Ze verbonden wat bij elkaar hoort aan elkaar.

Voor Abram was dit dus herkenbaar dus hij wist een soort van wat er ging gebeuren, alleen er was geen andere partij waar hij zaken mee moest doen. Wat had dit te betekenen? Er volgde een lange dag van waken. Abram was zo trouw geweest. Hij had alles keurig in orde gemaakt. Als de Heere sprak dan volgde Abram, ook al begreep hij niet alles. Maar hoe moest het nu verder? Er kwamen roofvogels op de stukken af. Abram ging ze wegjagen. Een hele dag lang. Ten slotte valt hij in een diepe slaap, zelfs dat er een duisternis over hem was. En dan tegen de zonsopgang komt er een rokende fakkel middendoor en gaat de HEERE spreken.


Ps. 105 : 5 “t’ verbond met Abraham, Zijn vrind, bevestigt Hij van kind tot kind.”


Het zwaard in de Bijbel

In de Bijbel wordt een aantal keer het zwaard als voorbeeld gebruikt om iets uit te beelden.

Bij de Hof van Eden staat een engel met een zwaard op wacht, zodat Adam en Eva daar niet meer in kunnen. Daar was alles zo goed. Door de zonde die ze daar gedaan hebben tegen God hebben zij zich buitengesloten, en daarmee ook alle mensen op deze wereld.

God had gezegd dat de mens die zou zondigen, sterven moet in een eeuwige dood, en dat is nu hun vooruitzicht. Maar er is hoop... Bij kerst is de Zoon van God, de Heere Jezus naar de aarde gekomen, heeft als mens geleefd en is daar gestorven aan het kruis. In het Bijbelboek Zacharia wordt dat bedoeld met de tekst: Slaat die Herder. Met de Herder wordt Jezus bedoeld. En met de schapen worden de mensen bedoeld die buitengesloten zijn maar door geloof in Hem weer zalig kunnen worden.

Lees meer...

Het zwaard in Genesis

Te beginnen bij het zwaard wat de engel in zijn hand heeft in het paradijs, nadat Adam en Eva gezondigd hadden. Genesis 3 : 24  “En Hij dreef den mens uit; en stelde cherubim tegen het oosten des hofs van Eden, en een vlammig lemmer eens zwaards, dat zich omkeerde, om te bewaren den weg van den boom des levens” Opvallend is dat de Heere niet alleen een muur zet om het aardse paradijs, maar ook de boom des levens afschermt. Het Leven, Christus, daar kunnen ze niet meer bijkomen. Daarom is het zwaard op het schilderij zo in het midden afgebeeld, als zwevende tussen Adam en Eva op de voorgrond en de boom des levens op de achtergrond. De majesteit Gods wordt in dit koninklijke, blinkende zwaard uitgedrukt. De kleuren op de achtergrond benadrukken dood en leven. Alles vóór het zwaard dood, achter het zwaard leven.

Uitleg schilderij

De voorgrond is een kale vlakte waar alle leven uit is. Linksonder de hele wereld die samen met de zonden van Adam en Eva onder de vloek van de wet liggen. Gij zult den dood sterven. Achter het leven uitgebeeld door de velden van Efratha. Met het hemelse licht van de zingende engelen rechtsboven. Kudden schapen in het veld. De donkere vlekken de holen of grotten waar de kribben in te vinden waren. De bergen zijn bultige bergen.  Ps. 16: 16 “De berg Basan is een berg Gods; de berg Basan is een bultige berg.”

Het zwaard in Zacharia

Het zwaard wordt ook genoemd in Zacharia 13 : 7 “Zwaard! ontwaak tegen Mijn Herder, en tegen den Man, Die Mijn Metgezel is, spreekt de HEERE der heirscharen; sla dien Herder, en de schapen zullen verstrooid worden; maar Ik zal Mijn hand tot de kleinen wenden.” Het zwaard valt linksboven op Golgotha aan. De punt zal Hem aan het kruis treffen en niet de zondaar.  Jes. 53:  “De straf, die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden”

Het zwaard, de bijl volgens Thomas Boston

Wat een genade als de bebloede punt van het zwaard uw hart doorsteekt. Onder het zwaard een man in het wit die een tak van een boom afhakt. Dat beeld  is genomen uit “De viervoudige staat” van Thomas Boston, de twaalf slagen. De tak, de oude mens, wordt met bijlslagen van de oude boom afgeslagen, dat doet pijn. De predikers worden daarvoor gebruikt. De tak moet worden ingeënt  in de Boom des Levens; Christus. Daarom is er onderaan de Boom des Levens een rood plekje te zien waar nog een plaats is voorbereid.


Gelijk een duif door 't Zilverwit

In Psalm 68 wordt in het zevende vers een duif genoemd. Een duif die hoog vliegt en beschenen wordt door het licht van zonnestralen. Die duif werd daardoor zo mooi, een groengele glans was te zien op zijn veren. Het duifje blonk, nog mooier dan de witte sneeuw van de bergen. Zo mooi is het leven met God, als Zijn Licht op ons schijnt.

Lees meer...

Deze duif is geschilderd, zoals beschreven in de Bijbel, Psalm 68. De kleuren zijn groengelig, géluwen goud. 

Vers 7
Gelijk een duif, door 't zilverwit,
En 't goud, dat op haar veed'ren zit,
Bij 't licht der zonnestralen
Ver boven and're voog'len pronkt,
Zult gij, door 't Godd'lijk oog belonkt,
Weer met uw schoonheid pralen.
Wanneer Gods onweerstaanb're hand
De vorsten uit het ganse land
Verstrooid had en verdreven,
Ontving zijn erfdeel eed'ler schoon,
Dan sneeuw, hoe wit zij zich vertoon',
Aan Salmon ooit kon geven.


Een duif is kwetsbaar op de grond voor roofdieren. Die vallen vanaf boven makkelijk aan en duiken op hun prooi. Dat beeld wordt in de Psalm 68 vers 14 gebruikt. Rechtsonder op het schilderij is de plaats met bloed nog te zien waar de duif aangevallen werd. Maar door Gods hand werd ze opgetild en nam een hoge vlucht. De zonnestralen beschijnen haar vleugels, zoals Gods kind door God beschenen zal worden.  Dat is zaligheid.


De Leeuw uit Juda's stam uit de roof opgeklommen

Een leeuw is een machtig dier, de koning van de dieren. Dat straalt hij door zijn houdig en machtig gebrul. Niemand zal het wagen zijn prooi van hem te nemen.

Lees meer ...

Dit beeld wordt bedoeld in de Bijbeltekst Genesis 49 vers 9. 

"Juda is een leeuwenwelp! gij zijt van den roof opgeklommen, mijn zoon! Hij kromt zich, hij legt zich neder als een leeuw, en als een oude leeuw; wie zal hem doen opstaan?"

Jacob geeft zijn zoon Juda deze zegen. Uit het nageslacht van Juda is Jezus geboren.

Jezus Christus is naar de aarde gekomen om als mens geboren te worden en ook te sterven. Nadat hij is opgestaan uit de dood, Pasen, heeft hij bij Hemelvaart als het ware al Zijn kinderen bij God de Vader gebracht. Die buit zal niemand hem meer ontnemen, ook de duivel niet. De Koning beschermt hen.


Zacheus in de boom

Het Bijbelverhaal van Zacheus doet zich voor in Jericho en is beschreven in Lukas 19. Het was heel druk in die oude stad in Israel.

Op een dag komt Jezus door de straten. Hij had ook van hem gehoord en wilde hem graag zien. Om niets te kunnen missen, maar ook niet direct op te vallen, klom hij in de boom.

Lees meer...

Maar voor God kan niemand zich verbergen. Jezus wist dat hij in de boom zat en wilde hem bekeren. Daarom riep Hij hem uit de boom. Hij wilde mee naar zijn huis. 

Als je bekeerd wordt door Jezus komt Hij, door middel van de Heilige Geest, in je huis, je hart wonen.

Zacheus kreeg meer van God dan hij had verwacht


Het zaligmakende geloof in Jezus Christus

Het schilderij beeld een rots onder de grond uit waar het kruis van Christus met een stalen voet in is verankerd. De rots is niet zichtbaar. Deze is afgedekt met een laag drijfzand, dat beeld alles van deze wereld uit. Je kunt er niet op vertrouwen, alleen op de Rots Christus kunnen we vertrouwen.

Het schilderij is een dwarsdoorsnede van de aarde. De rots kan ook gezien worden als Golgotha met de drie kruizen.

Het stormt op aarde en in het leven, dat is uitgebeeld door storm en regen net boven het aardoppervlak. De storm en regen druk het leven hier op aarde uit waar mens en dier lijdt onder de gevolgen van zonde. De zonde wordt bedekt door het bloed van Christus dat van het kruis vloeit en als een lint alles bedekt. Voor God die in de hemel woont zijn de zonden door het bloed van Christus bedekt. 

De geknielde vrouw buigt in geloof voor het kruis en aanbidt Jezus de Zaligmaker.

De stormen blijven komen, ook voor mensen die door God bekeerd zijn en door genade in hem geloven. Maar voor hen ligt er hoop in de kleuren van de regenboog die in de lucht juist bij stormen te zien is. Voor hen zal het straks zaligheid zijn, de poort tot hoog in de hemel.

Lees meer ...

Bronnen

Johannes 11: 27 “Ja Heere, ik heb geloofd.” 

Het antwoord van Martha tegen de Heere Jezus. Zij is de geknielde vrouw voor het kruis. Haar Zaligmaker hangt aan het kruis voor haar zonden.           

Johannes 1: 43

Zoek het niet in de naam Simon, dat is drijfzand en stelt de oude onbekeerde mens voor. Simon is met zijn oude naam de zoon van Jona, een mens. Cefas wordt zijn nieuwe naam, een mens bekeerd tot God. Dit zien we ook bij Jacob die Israel genoemd wordt.

Mattheus 16 : 18 "En op deze petra zal Ik Mijn gemeenten bouwen"

De kerk wordt gebouwd op de petra gefundeerd op de rots Christus, de naam Cefas of Petrus. De kerk wordt dus niet gebouwd op Petrus, maar op Zijn Meester de Heere Jezus en Petrus mag een apostel zijn.

Dat staat beschreven in Joh. 21: 15-19

Zondag 25, Heidelbergse Catechismus

Verzekeren en verzegelen van het geloof. Daarvoor dienen de sacramenten.

Een vast geloof ingeplant in Christus. Als het geloof gefundeerd is in Christus, als een paal met een stalen voet in een blok beton, dan kan het stormen, maar zal deze niet omwaaien.

Dit kan aan het Heilig Avondmaal wel eens bevestigd worden als de zondaar ziet op drie dingen:

Zonden, Zaligmaker, Zaligheid. Deze drie onderwerpen zijn op het schilderij van onder naar boven uitgebeeld.

Zonden, het drijfzand met alle ongerechtigheden.

Zaligmaker, het bloed dat daar als een lint tussen ligt en alles bedekt.

Zaligheid: De lucht met in het midden heel hoog het zicht op de eeuwige zaligheid.

 

De gedachten en het gebed van koning Hizkia

Deze koning van Israel was nog erg jong toen de profeet Jesaja hem kwam vertellen dat hij ernstig ziek was en moest gaan sterven. Na zijn gebed mocht hij nog 15 jaar van de Heere God leven.

Lees meer ...

, beschreven in Jesaja 38:

 

  1. “Geef bevel aan uw huis, want gij zult sterven, en niet leven.”
  1. “En Hizkia weende gans zeer.”
  1. “Ik heb uw gebed gehoord, Ik heb uw tranen gezien; zie, Ik zal vijftien jaar tot uw dagen toedoen.”
  1. “Gelijk een kraan of zwaluw, alzo piepte ik, ik kirde als een duif; mijn ogen verhieven zich omhoog; o HEERE, ik wordt onderdrukt, wees Gij mijn Borg.”
  2. ”Ik zal nu al zoetkens voorttreden al mijn jaren, vanwege de bitterheid mijner ziel.”
  3. ”Heere, bij deze dingen leeft men, en in dit alles is het leven van mijn geest, want Gij hebt mij gezond gemaakt en mij genezen.”
  4. "Want Gij hebt al mijn zonden achter Uw rug geworpen." 

19. ”De levende, de levende, die zal U loven.”


De Ark van Noach - de zondvloed

De zondvloed is een bekende gebeurtenis die we kennen uit de Bijbel. Over heel de wereld was een grote watervloed gekomen. Mensen en dieren verdronken. Noach had een ark gebouwd. Vlak voordat de vloed kwam heeft Noach van alle diersoorten een mannetje en vrouwtje in de ark gelaten. Samen met zijn gezin ging hij erin en werd zo gered.

Lees meer ...

Genesis 7 vers 17 tot 19 "… en de wateren vermeerderden, en hieven de ark op, zodat zij oprees boven de aarde. En de wateren namen de overhand, en vermeerderden zeer op de aarde; en de ark ging op de wateren. En de wateren namen gans zeer de overhand op de aarde, zodat alle hoge bergen, die onder den ganse hemel zijn, bedekt werden.”                         

De zondvloed tekent ons de grote tegenstelling tussen de serene stilte op het water en de totale vernietiging onder het water. De ark drijft daar met acht mensen hoog in de eenzaamheid, als  het ware opgetild. Een zeer lange stilte van 150 dagen. Wat een stilte na deze ontzettende gebeurtenissen. Met de frisse kleuren en de rustige lijnen in het midden is deze stilte uitgedrukt. Stilte na de storm in dit geval. Verstommende stilte na een ramp. De buien van het oordeel drijven weg, maar hangen ook als een sluier van bedreiging over de ark.

Maar er is ook een poort in de wolken zichtbaar. Wie daardoor mag zien, ziet de regenboog van hoop en vertrouwen die de Heere gegeven heeft. Onder in het water is met rood het bloed van de omgekomen mensen uitgebeeld. Tegelijk drukt dat de zonde uit, die onder de waterspiegel bedekt is. De waterspiegel is met het rood van het bloed van Christus afgebeeld. De ark drijft daar op, de enige grond van behoud voor de ziel. Maar ook: de zonden zijn bedekt door het bloed van Christus.  Het water wat het oordeel uitvoert aan de goddelozen is tegelijk het drijvende middel waar de gelovigen door worden gedragen. 

In het woelige water zijn verschillende dingente zien. Je kunt het zien als de opstuwende golven met witte schuimkoppen; zeer onrustig water. Maar tegelijk kan het schilderij ook als een abstracte dwarsdoorsnede van de aarde gezien worden. Onderin het hete magma. Daarboven de bergen met hun witte sneeuwtoppen. En een schil van water om de aarde heen, die doet denken aan de atmosfeer.


De tempel van Salomo

Salomo heeft de tempel van Jeruzalem gebouwd. Het heiligdom waar de offerdienst plaatsvond. Rond de tempel was een voorhof waar alleen de Joden mochten komen. In de tempel zelf mochten alleen de priesters komen met het bloed van het geofferde dier. De tempel bestond uit twee ruimten. Het Heilige waar het reukofferaltaal stond. Achter dikke gordijnen was het Heilige der Heilige met de ark. Daar mocht niemand komen. Een keer per jaar alleen de hogepriester om te bidden voor het volk. Zo bid Jezus, Gods Zoon, nu voor Zijn volk in de hemel bij God de Vader.

Lees meer ...

"Och, mocht ik in die heilige gebouwen" Psalm 27 vers 3                                                                                               

De verzuchting van een heidense vrouw die niet in het voorhof mocht komen. Ook niet in het voorhof der joden. Hoe onmogelijk was het voor haar om iets van de offerdienst te mogen ervaren. Ook de heidense Moorman, beschreven in Handelingen 8, had die ervaring. Hij keerde onverrichter zake terug vanuit Jeruzalem, omdat hij tegen de muur van het voorhof opliep.

 

Zoals een ‘ van verre staande’ kan zien op de heilige verrichtingen en er voor zichzelf geen deel aan heeft.

Maar ook zoals de bruid uit het Hooglied ziek is van liefde en op zoek is naar Jezus, haar Liefste, maar Hem niet vindt. De wachters op de muren en de dochters van Jeruzalem komt ze wel tegen. Ze zijn allemaal druk en dichtbij de dienst des Heeren in de beleving van de bruid, maar zij kunnen haar niet helpen en zelf staat ze erbuiten. Ze heeft niet in de gaten dat ze het bruiloftskleed al draagt. Psalm 84 vertolkt haar hart.

 

De offerdienst uitgebeeld: Het begint met de Israëliet die het lam brengt. Zijn rechterhand op de kop van het dier om zo aan te geven: Mijn schuld rust op hem. De priester wacht hem op om het gereed te maken tot de slacht en het op het gedurig brandofferaltaar te offeren. Andere priesters brengen de restanten van het offerdier weg buiten het leger. De Israëliet staart hem na en ervaart dat het offer buiten de legerplaats gebracht moet worden door zijn schuld, zoals Jezus op Golgotha. Een priester brengt het bloed naar de tempel. De hogepriester kan alleen met dit bloed naderen in het Heilige tot het reukofferaltaar. Alleen door die goede reuk kan ons gebed opstijgen tot God in de hemel. Symbolisch getekend tot boven de tempel uitstijgend. Het gebed van de heidin of bruid op afstand wordt toch gehoord, zoals in de offerdienst, zoals beschreven in Psalm 141 vers 3.


De doortocht door de Schelfzee

Het volk van Israel was door Jozef en zijn broers in Egypte terecht gekomen. Ze hebben daar lange tijd gewoond. Eerst als vreemdelingen die daar vrij mochten wonen, maar later werden ze onderdrukt als slaven. Toen heeft God ervoor gezorgd dat ze vluchten konden uit dit land. Maar de Farao en zijn leger kwamen achter hen aan. Ze liepen klem bij de Schelfzee. Voor hen het water, aan weerskanten bergen en achter het leger van Farao. Mozes, de leider van het volk, moest zijn staf uitstrekken naar het water. Toen ontstond er een droog pad door de zee. Toen ze aan de overkant waren strekte Mozes opnieuw zijn staf uit. Het water stortte weer in en het leger van Farao verdronk.

Lees meer ...

Ps. 68 : 11 “U zullen als op Mozes bee, Wanneer het pad loopt door de zee, geen golven overstromen”    

Exodus 14 : 27 Toen strekte Mozes zijn hand uit over de zee; en de zee kwam weder, tegen het naken van den morgenstond, tot haar kracht; en de Egyptenaars vluchtten die tegemoet; en de HEERE stortte de Egyptenaars in het midden der zee.        

Hebreeën 11: 22 “Door het geloof heeft Jozef stervende gemeld van den uitgang der kinderen Israëls, en heeft bevel gegeven van zijn gebeenten.”

Hebreeën 11: 29 “Door het geloof zijn zij de Rode Zee doorgegaan als door het droge; hetwelk de Egyptenaars ook verzoekende, zijn verdronken.”

Jozua 24 : 32 “Zij begroeven ook de beenderen van Jozef, die de kinderen Israëls opgebracht hadden te Sichem…”

De kist van Jozef.  Heeft u er wel eens over nagedacht dat de beenderen van Jozef veertig jaar lang door de Israëlieten meegedragen zijn door de woestijn. Al die tijd, meegedragen. Als een toonbeeld.

Dus het was niet zomaar een opdracht. Ze hebben er veertig jaar aan gedacht. En ze hebben de beenderen ook daadwerkelijk begraven, zo lezen we in Jozua 24.

Jozef was een type van Christus. We weten hoe vaak de Israëlieten getwijfeld hebben. Bang zijn geweest. Was dat nodig? Misschien kunnen we ze wel begrijpen en wij hadden waarschijnlijk niet anders gedaan.

Maar, ze konden toch weten dat het goed zou komen. Ze zouden in Kanaän komen. Hoe konden ze dat weten? Als ze gezien hadden op het vaste geloof van Jozef. Zijn beenderen zouden begraven worden in Kanaän. Dus dan zouden zij er ook komen. Met name bij de Rode Zee was het zo benauwd. Maar ook daar hadden ze die beenderen bij zich.

Daarom dit moment afgebeeld. Eigenlijk precies van de andere kant waarvan we het misschien vaak in ons hoofd hebben. Hier komen ze veilig aan land. In de verte komt Farao en z’n leger het pad door de zee al ingestormd. Het volk van Israël komt er net uit. Vooraan de mannen die de kist van Jozef dragen. Daarachter de priesters en de levieten die alles dragen. Daarachter in het midden de grote schare. Links de kudde schapen, rechts de runderen.  Mozes staat links op een steen toe te kijken.


Jacob bij Laban

Jacob was de zoon van Izak, hij was een tweeling met zijn broer Ezau. Deze broers waren niet elkaars vrienden. In de buik van Rebekka was hun rivaliteit al te merken. Er staat dat Jacob, die als tweede geboren werd, de hiel van zijn broer Ezau vasthield tijdens de geboorte. 

Ze waren allebei heel anders van uiterlijk en karakter. Het leverde veel onenigheid. Ezau, de stoere jager, waar Izak trots op was en Jacob die geliefd was bij zijn moeder. Het gaat uiteindelijk goed mis als Ezau met honger van de jacht terugkomt en Jacob vraagt om een schotel linzenmoes. Jacob wil dat wel geven, maar alleen als Ezau zijn eerstgeborenrecht aan hem verkoopt. Later zal Jacob vluchten naar zijn oom Laban, omdat Ezau hem voor deze daad wil doden. 

Lees meer ...

Genesis 31 : 13 “nu, maak u op, vertrek uit dit land en keer weder in het land uwer maagschap”             

Zie je Jacob daar zitten in het veld. Hij zit tegenover Rachal en Lea.

In een mooie weide met klaprozen en anemonen.

Hij ziet zijn schapen lopen, gespikkelde en witte schapen.

En verderop de bergen van Gilead en korenvelden.

En ver daarachter ligt dat land waar hij vandaan komt, Kanaan, en daar ergens het opgerichte teken van Bethel waar herinneringen liggen. Daar zag hij eens een ladder vanuit de hemel.

Jacob moet terug naar het land waar hij vandaan komt. 

Dat was niet zo eenvoudig. Hij was daar ooit weggevlucht voor zijn broer Ezau. Jacob had Ezau bedrogen door zich bij zijn oude vader Izak voor te doen als Ezau en zo de eerstgeborene zegen te ontvangen. Dat overdenkt hij bij zijn kudde.

 

 

 

 

Jacob bij Laban


Spruit

Een vos-konijntje in de achtertuin


De regenboog

De regenboog is een bekend natuurverschijnsel dat we kunnen zien als de zon op wolken, regen, mist of damp schijnt. Ook dit is door de Heere God geschapen. Het staat beschreven in het Bijbelboek Genesis. Het bijzondere is dat God de regenboog tussen hem en tussen de aardbol plaatst. Vanuit Hem gezien. Daarom is op het schilderij de regenboog van bovenaf geschilderd, hoe God ons ziet. Wij zijn maar hele kleine mensjes, tegenover de grote God.

Genesis 9

13 Mijn boog heb Ik gegeven in de wolken; die zal zijn tot een teken des verbonds tussen Mij en tussen de aarde.

14 En het zal geschieden, als Ik wolken over de aarde brenge, dat deze boog zal gezien worden in de wolken;

 

Het gedicht is van Jannie Klok uit Tholen

 

Lees meer ...

God heeft de regenboog gemaakt om een verbond met Noach en alle mensen na hem nog eens extra te bevestigen. Het is niet alleen de belofte dat de wereld nooit meer door een totale watervloed zal vergaan (vers 11). Hij zal ook eeuwig aan Zijn kinderen, de mensen die door het geloof in Jezus Christus tot Hem bekeerd worden, denken. In het teken van de regenboog ligt dus hoop. Op dat moment dat je de regenboog ziet weet je: De Heere denkt nog aan de mensen. Alle mensen kunnen tot Hem bekeerd worden.

Opvallend is dat er twee keer het woord tussen in één zin wordt gebruikt. Wij zeggen vaak één keer tussen. De boom staat tussen jouw en mij. Maar hier staat. De regenboog staat tussen jullie en tussen Mij. Alsof benadrukt dat we van God gescheiden zijn. Er is een grote ruimte tussen God en ons. En daartussen de regenboog. Ook daarom is het schilderij geschilderd vanuit de ruimte gezien. De twee tussenruimten (tussen de boog en de aarde, en tussen de boog en God) worden zo benadrukt.

Verder is op het schilderij het eiland Tholen te zien. De dorpen en de steden Tholen en Bergen op Zoom staan in brand. De wereld staat in brand als je kijkt naar alle oorlogen, misdaad, leed wat er is. In de kerk wordt dat vaak zo uitgedrukt: De wereld bloedt uit duizend wonden. Dat is afgebeeld door de barsten in de aarde naast de dorpen en steden. Het bloed loopt eruit en de huizen branden en roken.

Maar het zonlicht van God schijnt er ook op. Ook op de wolken. Daarom is die boog te zien. Er is nog hoop voor de wereld, ook waar het brandt.

De wolken geven ook regen, het kan stormen op zee. Onderaan te zien.

Genesis 9

9 Maar Ik, ziet, Ik richt Mijn verbond op met u, en met uw zaad na u;

10 En met alle levende ziel, die met u is, van het gevogelte, van het vee, en van alle gedierte der aarde met u; van allen, die uit de ark gegaan zijn, tot al het gedierte der aarde toe.

11 En Ik richt Mijn verbond op met u, dat niet meer alle vlees door de wateren des vloeds zal worden uitgeroeid; en dat er geen vloed meer zal zijn, om de aarde te verderven.

12 En God zeide: Dit is het teken des verbonds, dat Ik geef tussen Mij en tussen ulieden, en tussen alle levende ziel, die met u is, tot eeuwige geslachten.

13 Mijn boog heb Ik gegeven in de wolken; die zal zijn tot een teken des verbonds tussen Mij en tussen de aarde.

14 En het zal geschieden, als Ik wolken over de aarde brenge, dat deze boog zal gezien worden in de wolken;

15 Dan zal Ik gedenken aan Mijn verbond, hetwelk is tussen Mij en tussen u, en tussen alle levende ziel van alle vlees; en de wateren zullen niet meer wezen tot een vloed, om alle vlees te verderven.

16 Als deze boog in de wolken zal zijn, zo zal Ik hem aanzien, om te gedenken aan het eeuwig verbond tussen God en tussen alle levende ziel, van alle vlees, dat op de aarde is.

17 Zo zeide dan God tot Noach: Dit is het teken des verbonds, dat Ik opgericht heb tussen Mij en tussen alle vlees, dat op de aarde is.

 


Nood in Corona-tijd

Dit beeld uit de Bijbel kwam naar boven tijdens de lockdown van maart 2020. Waar IC’s in het land overvol lagen. Toen in Italië heel veel doden werden weggedragen. 

Toen moest ik denken aan het verhaal van de profeet Ezechiël die bij de ballingen in Babel zeven dagen aan de rivier Chebar verbaasd bleef zitten. Op de achtergrond de verbrandde resten van de stad Jeruzalem. Aan de andere kant van de rivier een rouwende man. Daarachter de grafstenen. Ze hadden geen zin meer in het zingen, de harp hangt aan de wilg. Toch is er nog hoop. Jeruzalem zal weer opgebouwd worden.

Lees meer ...

Ezechiël 3 : 15 En ik kwam tot de weggevoerden te Tel-Abib, die aan de rivier Chebar woonden, en ik bleef waar zij woonden, ja, ik bleef daar verbaasd in het midden van hen, zeven dagen.

Psalm 137 beschrijft hun situatie en hoe zij zich voelden. Nu zaten ze daar aan de rivieren van Babel. Het zingen was ze vergaan. De harpen hadden ze maar aan de wilgen gehangen.

Maar toch is er hoop. Van linksachter komt er een straaltje licht. Want ook dat mochten de profeten doen. Profeteren dat er een nieuw Jeruzalem zou herbouwd worden uit de puinresten. De boom heeft voorzichtig weer wat groene blaadjes.

Jesaja gebruikt dat beeld in hoofdstuk 11 vers 1.

Want er zal een Rijsje voortkomen uit den afgehouwen tronk van Isaï, en een Scheut uit zijn wortelen zal Vrucht voortbrengen.

Uit de afgehouwen boomstronk, daarmee wordt bedoeld het vernietigde koningshuis van Juda (in Israel) zal een klein nieuw takje gaan groeien en dat wordt een grote boom. Daarmee wordt bedoeld de Heere Jezus die bij Kerst geboren wordt. Hij zal een eeuwige Koning. Zijn onderdanen zullen zijn kinderen zijn die tot Hem bekeerd worden.


In de gevangenis

Er zijn gevangenissen waarin de omstandigheden heel slecht zijn. Vooral in vroeger tijden was dit het geval. De gevangene heeft het gevoel er nooit meer uit te komen. Teruggeworpen op alleen water en brood.

In het leven kunnen dieptepunten ook zo ervaren worden. Er is troost in de Bijbel. Het gevoel in een donker gat terecht gekomen te zijn. Dan snak je naar een straaltje licht. De gevangene bidt tot God om hulp uit zijn nood. Van buitenaf straalt het licht zijn cel in. Dat geeft hoop.

Lees meer ...

Als je zelf in het donker zit, dan valt het licht vanuit de deur des te meer op. Het kan pijn doen aan de ogen. De verlossing is alleen van achter de deur te verwachten. 

Zo'n gebed van een gevangene is Psalm 130.

Psalm 130 vers 1

Uit diepten van ellenden
Roep ik, met mond en hart,
Tot U, die heil kunt zenden;
O HEER, aanschouw mijn smart;
Wil naar mijn smeekstem horen;
Merk op mijn jammerklacht;
Verleen mij gunstig' oren,
Daar 'k in mijn druk versmacht.

Het heil is te verwachten van Christus, het Licht der wereld, dat in de duisternis schijnt. 

Johannes 8 : 12

Jezus dan sprak wederom tot henlieden, zeggende: Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben.


Bekering


De bruid uit het Hooglied


Uit het paradijs gezet, Golgotha, Efratha's velden


Hooglied 2 De winter is voorbij, de plasregens zijn over


De vallei met dorre doodsbeenderen


Het einde van Christen's reis


Een Roos van Saron, een Lelie der dalen


Een zaaier ging uit om zijn zaad te zaaien


Golgotha, Hoofdschedelplaats


Psalm 18, mijn Burgt, mijn Rots, mijn Redder in nood


Uit de landstreek der Jordaan


Izak en Rebekka


Lydia, de purperverkoopster


Naomi en Ruth


Elia met het offer


Esther bij koning Ahasveros


De vissers van mensen


De Kananese vrouw


Hij moest door Samaria gaan


Filippus en de Moorman

In de tijd van de apostelen kwam een belangrijk man uit Morenland naar Jeruzalem, omdat hij gehoord had van God. Hij wilde daar meer van weten. In Jeruzalem bij de tempel aangekomen werd hij telleurgesteld. Als vreemdeling mocht hij niet in de tempel komen. Hij ging langs een woeste weg terug. Hij las de boekrollen van de profeet Jesaja.

God stuurt Filippus naar hem toe en die geeft uitleg. Ze komen langs een meertje. Hij vraagt of hij gedoopt kan worden. Dan wordt hij door Filippus gedoopt.

Lees meer ...

Handelingen 8 : 36 Ziedaar water, wat verhinderd mij gedoopt te worden?                         

De Moorman ging dus terug langs een ruige, woeste, verlaten weg. De minder gebruikelijke route om te nemen. Langs deze weg kwamen niet veel mensen.

Waar hij vol moed, vreugde en uitzien op de heenweg op de hoofdweg meegereist was met de pelgrims naar Gods huis. Kom ga met ons en doe als wij… Daar mocht hij niet de tempel binnen, omdat hij ontmand was. Teleurgesteld? Dat weten we niet.

Maar hij ging lezend terug naar huis. En hij zocht de stilte op. De woeste weg. Een weg wellicht ook met gevaren.

Daarom zo’n onheilspellende woeste weg met gebergten getekend. Wellicht niet de juiste weergave van de werkelijkheid, maar het gaat hier om de symboliek. 

Het water afgebeeld als op licht in de duisternis, een goede plaats, een Elim van rust envrede.

 

Filippus en de Moorman


Het bloed aan de deurposten

De eerstgeboren zoon van een Joods gezin in Egypte moet naar bed.

Vannacht zal de verderfengel langskomen om alle eerstgeborenen te doden, zowel van de Egyptenaren als van de Joden. Dit is gebeurd toen de Joden, die vierhonderd jaar in Egypte als slaven onderdrukt waren, gingen vluchten. 

Er was één uitzondering. Als er bloed van een lam aan de deurposten is gestreken dan zal de engel voorbijgaan en mocht de jongen blijven leven.

Vader heeft alles gedaan wat Mozes zei. Hij heeft ook het bloed aan de bovendorpel en zijposten gestreken. De jongen zou rustig moeten kunnen gaan slapen.

Maar de jongen kan niet slapen. Heeft vader het echt wel gedaan?  Vader kan wel zeggen dat hij het gedaan heeft, maar heeft hij het ook echt gedaan? Zijn leven hangt er vanaf. Voordat hij naar bed gaat, loopt hij naar de voordeur en kijkt of het echt aangebracht is.

En ja, vader heeft het bloed aangebracht. Hij ziet het op de posten zitten. Nu kan hij gerust gaan slapen. Hij is veilig achter het bloed van het lam.

Lees meer...

Exodus 12 - Oude Testamentdoch wanneer Hij het bloed zien zal aan de bovendorpel en de twee zijposten, zo zal de HEERE de deur voorbijgaan.                                                                                 

Zo is het ook in het geestelijke voor ons. We kunnen alleen sterven als onze zonden vergeven zijn door het bloed van Christus. Dat betekent doordat Hij aan het kruis gestorven is op Golgotha, en Zijn bloed vloeide, dat wij moeten weten of God dat ook aan de 'deurposten' van ons huis, van ons hart gestreken heeft.


Het pad door de zee


Het brandpunt van Gods Toorn op Jezus alleen